Dosare de partid ale ilegaliştilor decedaţi

     Spre deosebire de alte fonduri dedicate istoriei partidului comunist ilegal, colecția "Dosare de Partid ale Membrilor de Partid cu Stagiul din Ilegalitate care au încetat din viață" este valoroasă deoarece înregistrează întreg parcursul biografic al militanților, de la naștere până la moarte.

     Știut fiind faptul că biografiile ilegaliștilor au cunoscut multe sinuozități, generate de însăși evoluția regimului politic, documentele din prezentul fond ajută la elucidarea unor puncte neclare. Ca un dezavantaj – colecția cuprinde în mod evident dosarele persoanelor care au decedat până în decembrie 1989, în țară. Sunt excluși, în mod logic, documente referitoare la ilegaliștii care au supraviețuit schimbării de regim, dar și despre persoane care au părăsit România înainte de 1989.

     Această colecție completează în mod fericit Fondul CC al PCR-Secția Cadre, conținând dosarele unor lideri importanți ai partidului care, din motive necunoscute în acest stagiu al cercetării, nu dețin dosar personal la Secția Cadre.